Arini nak share resipi yang Ayam Paprik lak..Bukan apa aku sememangnya suka resipi yang simple2 jerk..jadi la untuk hidangan keluarga..If dalam bulan posa pun leh wat menu ni sal senang je nak sediakan..
Bahan-bahan
1) Isi ayam dengan tulang temulang.
2) Halia (lebih kurang beso ibu jari jer), 3 ulas bawang merah n 1 batang serai (diketuk).
3) 2@3 biji cili api (ikut suka korang la nk pedas camner..aku?huhuh my IS kurang mkn
pedas..so kenalah ikut citarasa dia.)
4) 2@3 sudu cili boh
5) sedikit sos tiram, kicap
6) 4@5 helai daun limau purut
7) 1/2 batang carrot (potong la ikut suka korang), 1/2 bunga kubis
(ikut ler kesesuaian korang nak bubuh sayur per leh gak buh kacang panjang, cendawan or
tomato)if suka masam skit leh la buh tomato
8) gula n garam secukup rasa
Cara-cara
1) Rebus isi ayam dengan tulang-tulang nye sekali (Nak buat stok ayam). X perlu lama rebus
sampai nampak isi ayam tu dh tukar kaler putih consider dh masak la tu. Air pun tak perlu
banyak cukup2 tenggelam ayam jer udah.
2) Tumis halia dan bawang merah. Then masukkan serai dan cili api.
3) Bawang dah kekuningan, buh la cili boh n sedikit sos tiram dan kicap.
4) Bior sampai cili betoi2 masak..buh la air rebusan (stok) ayam dengan isi ayam
5) Then buh la daun limau purut. (nak bagi ada bau jer).
6) Masukkan segala macam jenis sayur korang tadi (aku buh bunga kubis dengan carrot
je).Biarkan sayur2 masak.
7) Last sekali perasakan la hidangan korang dengan gula n garam..(tak yah buh pak aji la t cepat
botak kepala..hehehe
Tadddaaaaa...
Dah siap pun menu Ayam Paprik ni..Leh la dihidangkan dengan nasi panas2..Senang n simple lak tu..Sedap?of coz laa..hehehee..nak tau try la tak susah pun nak buatnya..Lagipun hidangan ni lengkap sal semua ada..ada sayur, kuah n lauk..(if korang nak buh daging, sotong o udang pun no hal)ngeh3x..
Sekian dulu dari dapur Kak Temah yer deq noon...
Ni la hasil hidangan yang telah siap aku masak..Dah selamat pun dalam perot kami..
2 comments:
bila la aku dapat merasa ayam paprik ni.... hehehe
hehehe..hang mengidam ka?takdak hal t aku buat laa..
Post a Comment