
Dok borak punya borak dengan member opis aku K. Linda tetiba kuar topik sal menu2 ni..dia dok citer dia wat Mee Bandung cam yang aku cakap tu..Apa lagi terus la aku tanya resipi..ni kira resipi sumbangan K.Linda ler nih..tapi aku ejas sikit laa..hehehe..serius aku suka sedap..Poah pun dok tambah gak..harus la sedap tu kan poah?hehehe
Moh layan resipi nyer..
Bahan-bahan
1) 2 bungkus mee kuning
2) 1 bawang beso (yang paling beso sekali antara bawang korang..leh?)
3) 3 ulas bawang putih
4) segenggam udang kering (ni aku gatal tambah)
5) 3 keping fish cake (potong kecik)
6) 6-8 biji fish ball (potong kecik gak)
7) isi ayam (ni korang ejas la nak banyak ne)
8) 2 sudu besar cili giling
9) 2@3 biji cili merah
10) 3 sudu besar sos cili
11) 4@5 sudu besar sos tomato
12) 3@4 biji telur (actually sukatan telur ikut jumlah berapa orang nak makan)
13) gula dan garam
14) 1 ikat sayur sawi
Cara-cara
1) Memula ouls blend cili merah, bawang beso, bawang putih n udang kering tu..
2) Kemudian, tumis la yang ouls blend tadi sekali dengan cili giling tu..Pastu dah naik bau buh la
sos tomato dan cili..(harus lebih buh sos tomato sal nak bagi rasa masam skit kan)..
3) Buh la isi ayam dan tambah air..Agak dah masak isi ayam tu buh la fish ball dan fish
cake..Masuk gak sayur sawi..kacau2 dan rasa le..ejas sesedap rasa buh gula + garam..lau
perlu buh la air lagi..Bila dah mendidih masak masuk kan telo lak..Pecah je terus dalam periuk
tu tapi basuh la dulu telo tu erk..
4) Celur mee dan toskan..
5) leh la hidang kan (lau rajin tabur la bawang goreng)
pssttt : aku lupa buh tepung jagung..if korang nak buh leh gak..kasik pekat kuah skit laa..
No comments:
Post a Comment